BAŞKANIMIZ MESUT ÜNER’DEN VATANDAŞLARIMIZA VE GELECEK NESİLLERE ARMAĞAN “Patriyotların Sözlü Kültürü ve Patriyotça El Sözlüğü”

Kültürel değerlerimize önem vererek gelecek nesillere aktarmak için birçok çalışmaya imza atan Başkanımız Mesut Üner, “Patriyotların Sözlü Kültürü ve Patriyotça El Sözlüğü” isimli kitapla, mübadillere, araştırmacılara ışık tutacak kaynak bir eseri literatürümüze kazandırdı.

Mübadelenin 100. Yılı kültür yayını olarak Başkanımız Mesut Üner’in belediyemiz sponsorluğunda hazırlattığı ve Yazar Aycan Yılmaz tarafından kaleme alınan, “Patriyotların Sözlü Kültürü ve Patriyotça El Sözlüğü ”isimli kitabın tanıtım ve imza günü Nazım Özbay Kültür Merkezi’mizde düzenlendi.

İlçe Kaymakamımız Erdoğan Turan Ermiş ve mübadil vatandaşlarımız başta olmak üzere, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Tayfun Özyolcu, İki Yaka Mübadele Derneği Başkanı Sema Günay, Çatalca Trakya Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Mert, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz ve dernek üyeleri, Kumburgaz Eski Belediye Başkanı Hayri Erçağ ile Meclis Üyelerimiz, Muhtarlarımız, kitapsever vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği programda Yazar Aycan Yılmaz kitabın içeriği hakkında bilgi verdi.

Patriyot sözcüğü dayanışmaya, birlik ve beraberliğe vurgu yapar

Kitaplarını katılımcılar için imzalayan Yazarımız Aycan Yılmaz, “1924 yılında Lozan göç sözleşmesi kapsamında Yunanistan’dan Türkiye’ye yaklaşık 500 bin Türk mübadil göç etti. Selanik’in yaklaşık 180 km güney batısında yer alan Grevena ve Nasiliç şehirlerinden Türkiye’ye göç eden mübadillere Türkiye’de “PATRİYOTLAR” deniliyor. Patriyot sözcüğünün Türkçe karşılığı hemşehri, memleketli anlamındadır. Mübadillere Türkiye'de verilen “Patriyot” ismini hemşehri, memleketli olarak anlamak gerekir. Bu anlamı ile Patriyot sözcüğü aslında dayanışmaya, birlik ve beraberliğe vurgu yapan bir sözcüktür” ifadeleriyle Patriyot kelimesinin anlam ve kökenini dinleyicilerle paylaştı.

Başkanımız Mesut Üner’e gönülden teşekkür ediyoruz

Kitapta, çeşitli kültür konularıında yer aldığını ifade eden Yılmaz, “ Taşınmaz her türlü mal varlıklarını, sevdiklerinin ve yakınlarının mezarlarını geride bırakan Grevena ve Nasiliç mübadilleri, Türkiye’ye gelirken beraberlerinde sadece birkaç parça taşınabilir eşya ile somut olmayan kültürel miraslarını, yani; ·Patriyotça’yı, şarkılarını ve türkülerini, deyimlerini,· tekerlemelerini ve manilerini, kısacası, belleklerini getirmişlerdir. Kitabımızda bu kültürel miraslarımız yer almaktadır. Bu eserin basım ve yayınlanmasındaki katkılarından dolayı Çatalca Belediye Başkanımız Mesut Üner'e teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Kitabımızın dağıtımı dileyen tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak yapılacaktır ” ifadelerine yer verdi.

Bizi biz yapan kültürel miraslarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz

Başkanımız Mesut Üner,  kültürel miraslarımıza sahip çıkmanın önemine değindiği konuşmasında, “Mübadele tarihin yeniden yazıldığı bir dönemi yaşayan insanların hikâyesidir. Lozan anlaşmasıyla Anadolu’da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Rum Yunanistan’a giderken, 500 binden fazla Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye geldi. İnsanların doğup büyüdükleri evlerini, işlerini, eşyalarını, anılarını bırakmak kolay değildir. Atalarımız için işte o yüzden hep orası da gurbet burasıda gurbet olmuştur. Bizlere düşen görev ise “Gazi Mustafa Kemal Paşa çağırdı geldik” diyen yüce gönüllü, vatansever atalarımızın miraslarına sahip çıkmaktır. Onların evlatları olarak, torunları olarak bizlerde Ulusumuzun Kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal’in yolunda gururla ilerliyoruz. Bizi biz yapan kültürel miraslarımıza sahip çıkmak için, gelecek nesillere aktarmak için kıymetli Yazarımız Aycan Yılmaz’ın değerli araştırmalarıyla bir kültür yayını hazırladık. Bu kitap Mübadelenin 100’ncü yıl Kültür Yayını olarak hazırlanan, gerçekten çok özgün ve önemli bir kitaptır. “Patriyotların Sözlü Kültürü ve Patriyotça El Sözlüğü” isimli kitapta yazarımız, mübadillerin kültür ve geleneklerini, şarkılarını, atasözlerini, manilerini, ninnilerini derleyerek mübadillerin kültürel mirasına büyük bir katkıda bulunmuştur. Bu çalışma için Yazarımızı yürekten kutluyorum. Bu eser, hem mübadiller için ve hem de diğer araştırmacılara ışık tutacak kaynak olacaktır. Kitabın hayırlı olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

İki Yaka Mübadele Solo Grubu tarafından mübadele şarkılarının yer aldığı ve Başkanımız Mesut Üner ve İlçe Kaymakamımız Erdoğan Turan Ermiş’in de birkaç şarkıya eşlik ettiği konser sonrasında etkinlik günün anısına fotoğraf çekimleri ile son buldu.

Gelecek nesillere kaynak olacak bir kültür yayını olan kitap Çatalca Belediye Başkanımız Mesut Üner’in armağanı olarak arzu eden vatandaşlarımıza muhtarlarımız vasıtası ile hediye edilecek.

#ÇalışıncaOluyor