Yerel Tohum Takas Şenliği Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

Çatalca Belediyesi, sağlıklı ve GDO’suz gıda için atalık tohumlara sahip çıkarak, “Gelecek yereldedir” temasıyla, vatandaşlarla işbirliği içerisinde yerel tarım uyanışını gerçekleştiriyor.

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın her ortamda dile getirdiği “Tarım alanlarımıza sahip çıkmalı, geleceğimize taşımalıyız” sözleri çerçevesinde Çatalca Belediyesi, hazırladığı proje ve etkinliklerle tarım alanlarının korunması ve yerel bilinç oluşturulması amacıyla hareket ediyor.

1115,50 km² ile İstanbul’un yüzölçümü en büyük ilçesi ve % 29’u ‘‘Mutlak Tarım’’ denilen 1. sınıf tarım alanlarıyla kaplı olan Çatalca’da, geçmişten günümüze en önemli ekonomik geçim kaynaklarından biri tarım olmuştur. Merkez mahalleleri yanı sıra köy kimliğinden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerleri de mevcut olan ilçede, şehirleşmenin hızla arttığı günümüzde, tarım alanları tehlike altındadır.

Atalık Tohumlar Gün Yüzüne Çıkıyor

Çatalca Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Naci Coşkun ve ekibi, Ulusal Tohum Takas Birliği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Barer ile birlikte, 8 Nisan 2018 Pazar günü yapılacak olan ‘‘Yerel Tohum Takas Şenliği’’ için mahallelere ziyaretler gerçekleştirdi.

Ziyaretlerde, vatandaşlara yerel tohumun önemi, geleceğin temelini oluşturduğu anlatılarak şenlik hakkında bilgi verildi. Belediyede yapılan ilk toplantı sonrası konuya duyarlılık gösteren Mahalle Muhtarları ’da mahallelerinde çalışma yaparak atalık ve yerel tohumlarla üretim yapan vatandaşlarla görüşerek bilgi verdiler.

Ziyaretlerde görüşülen vatandaşlar ilgiyle dinledikleri şenliğe katılacaklarını belirterek tohum ile gelip takasa gireceklerini ifade ettiler.

Bazı mahallerde yerel tohum kalmadığı gözlemlenirken, oradaki vatandaşlarda yerel tohumla üretim yapmalarını sağlamak amacıyla yerel tohum dağıtımı yapılacak olan şenliğe davet edildi. Geçmişin tatlarına kavuşacaklarını ifade eden vatandaşlar bu durumu sevinçle karşıladı.

Mahallelere yapılan ziyaretlerde, yöreye özgü 50-60 senelik yerel tohumlar olduğunu ve vatandaşların geçmişe sahip çıkmış olduklarını görmenin mutluluğu yaşandı.

Çatalca’ya özgü; Çanakça Mısırı, Elbasan Domatesi, Yazlıkköy Bezelyesi, Muratbey Kış Karpuzu ve daha birçok tohum geleceğe olan umutları artırarak, gerçekleştirecek şenlikle birlikte, yerele olan inancın katlanarak artacağı ve yöreye özgü türlerin ülke çapında markalaşacağı düşüncesini beraberinde getirdi.